ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η διαιτησία είναι εναλλακτικός τρόπος επίλυσης διαφορών, που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Με το Π.Δ. 68/2020 συνίσταται στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (Δ.Σ.Θ.) μόνιμη διαιτησία με αντικείμενο την επίλυση διαφορών ιδιωτικού δικαίου με περιουσιακό αντικείμενο, η οποία διέπεται από τις ειδικότερες διατάξεις του Π.Δ. και συμπληρωματικά από τις γενικότερες διατάξεις των άρθρ. 867 – 900 ΚΠολΔ, καθώς και του ν. 2735/1999 επί διεθνών διαιτησιών. Η διαδικασία αυτή αποσκοπεί στην προαγωγή της ταχείας και ορθής επίλυσης των διαφορών με σύγχρονα δικονομικά μέσα και έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
(α) Προαγωγή ιδιωτικής αυτονομίας: Τα μέρη προσέρχονται εκουσίως στη διαδικασία και έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το/α πρόσωπο/α των Διαιτητών/τριών. Ως Διαιτητής/τρια μπορεί να ορισθεί οποιοσ(α)δήποτε δικηγόρος μέλος του Δ.Σ.Θ.. Εάν η επιλογή γίνει από το Συμβούλιο Διαιτησίας, αξιοποιείται ο κατάλογος διαιτητών/τριών του Δ.Σ.Θ., ο οποίος ανανεώνεται και επικαιροποιείται ανά τριετία.
(β) Αποτελεσματικότητα: Η Διαιτησία ολοκληρώνεται συνήθως σε συντομότερο χρονικό διάστημα από αυτό που απαιτείται για τις δικαστικές διαδικασίες (αν και το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας διακρίνεται από ευελιξία, ο μέσος όρος περάτωσης ανέρχεται σε μερικούς μήνες). Η απόφαση δεν προσβάλλεται με ένδικα μέσα (εκτός εάν με τη συμφωνία διαιτησίας επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον άλλων διαιτητών), μπορούν ωστόσο να ασκηθούν εναντίον της τα ένδικα βοηθήματα που προβλέπει ο ΚΠολΔ και επί διεθνούς διαιτησίας ο ν. 2735/1999. Σημειώνεται δε, ότι τα μέρη συμμετέχουν στη διαιτητική δίκη, εκπροσωπούμενα από πληρεξούσιο/α δικηγόρο.
(γ) Απόρρητο: Οι διαδικαστικές πράξεις στο πλαίσιο της Διαιτησίας, συμπεριλαμβανομένης της εκδοθησόμενης απόφασης, είναι «μυστικές». Στις οικείες συνεδριάσεις δεν παρίσταται το κοινό (τρίτοι), ενώ οι διαιτητικές αποφάσεις δεν είναι άμεσα προσβάσιμες σε τρίτα πρόσωπα.
(δ) Ευκολία για τα μέρη: Οι εργασίες της Διαιτησίας λαμβάνουν χώρα ό, που και όποτε εξυπηρετεί τα μέρη, τους Διαιτητές/τριες και τους/τις μάρτυρες. Το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής της δίκης καταρτίζεται αφού συνεκτιμηθούν οι υποχρεώσεις των μερών και των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, καθώς και η φύση της διαφοράς και η πολυπλοκότητά της.
(ε) Δεδικασμένο και Εκτελεστότητα: Η διαιτητική απόφαση είναι εξοπλισμένη με δεδικασμένο αντίστοιχο των δικαστικών αποφάσεων και μπορεί να εκτελεστεί κατά τις διατάξεις των άρθρων 904επ. του ΚΠολΔ (τόσο στην ημεδαπή όσο και στην αλλοδαπή).
Η παραπάνω διαδικασία αποτελεί μία εναλλακτική λύση, για διαφορές που διακρίνονται από επείγοντα χαρακτήρα, αλλά και για οποιαδήποτε διαφορά τα μέρη της οποίας επιθυμούν να επιλυθεί με μεγαλύτερη αυτονομία, ευελιξία και εμπιστευτικότητα. Η ελεύθερη επιλογή της διαδικασίας μπορεί να γίνει και με τη χρήση της σχετικής ρήτρας διαιτησίας στις συμβάσεις, πρακτική που θα βοηθήσει σημαντικά στην προώθηση του θεσμού.
Παραπομπές:
Π.Δ. 68/2020
Κανονισμός Δεοντολογίας Διαιτητών/τριών Δ.Σ.Θ.
Κατάλογος Διαιτητών/τριών Δ.Σ.Θ.