Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Τι προβλέπει.
Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο που προβλέπει την αλλαγή ταυτότητας φύλου, το οποίο έγινε δεκτό επί της αρχής με 148 "ΝΑΙ".
Αναμφισβήτητα, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατοχύρωση των διεμφυλικών πολιτών και βασικό όπλο απέναντι στις διακρίσεις και την βία που υφίστανται στην καθημερινότητά τους.
Ειδικότερα, με το επίμαχο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα με δικαστική απόφαση ένα άτομο να αλλάξει το φύλο του, χωρίς να υποβληθεί, όπως γινόταν ως σήμερα, σε χειρουργική επέμβαση ή ψυχιατρική θεραπεία.
Ο ενδιαφερόμενος, υποχρεούται να εμφανιστεί αυτοπροσώπως σε ειδική αίθουσα των δικαστηρίων, χωρίς δημοσιότητα και με εξασφάλιση της εχεμύθειας. Η απόφαση του δικαστηρίου δημοσιεύεται στο Ληξιαρχείο και η αλλαγή «περνάει» σε ταυτότητα, διαβατήριο και λοιπά κρατικά έγγραφα. Οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου και άλλων δημοσίων υπηρεσιών υποχρεούνται σε καθήκον εχεμύθειας.
Προυπόθεση για την αλλαγή του καταχωρισμένου φύλλου είναι το πρόσωπο που αιτείται την διόρθωση να μην είναι έγγαμο.
Περαιτέρω, αν το πρόσωπο που διόρθωσε το καταχωρισµένο φύλο του έχει παιδιά, τα δικαιώµατα και οι υποχρεώσεις του από τη γονική µέριµνα δεν επηρεάζονται. Στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών δεν επέρχεται καµία µεταβολή λόγω της διόρθωσης του καταχωρισµένου φύλου του γονέα.
Στις νέες ρυθμίσεις αναφέρεται ότι, παρά την αλλαγή του φύλου, διατηρούνται σε ισχύ δικαιώματα και υποχρεώσεις που προϋπήρχαν, διάταξη που γεννάει ερωτηματικά για την εκπλήρωση συνταγµατικών, ιδίως στρατολογικών, υποχρεώσεων του προσώπου.
Δικαίωμα αλλαγής φύλλου παρέχεται δύο φορές συνολικά.
Για τους ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος, προβλέπεται δικαίωμα αλλαγής φύλου με τη συναίνεση των γονέων, ενώ για τους ανηλίκους που συμπλήρωσαν το 15ο έτος, εφόσον, επι πλέον, υπάρχει θετική γνωµάτευση ιατρικού συµβουλίου που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό στο Γενικό Νοσοκοµείο Παίδων Αθηνών "Π. και Α. Κυριακού".